Men situeert de bouw van de kerk vaak nog in de 9e eeuw, steunend op een verondersteld vervalste akte van Karel de Kale van 872. De romaanse kerk werd in werkelijkheid in de eerste helft van de 12de eeuw gebouwd. Volgens sommige bronnen was zij een opvolger van een naburige kerk met dezelfde naam, die reeds vóór 872 werd gesticht vanuit de abdij van Saint-Germain-des-Prés in Parijs. Die kerk lag naar alle waarschijnlijkheid niet exact op dezelfde plaats als de huidige, maar wel zeer dichtbij.
De 12de-eeuwse romaanse kerk werd in 1189-1190 door de heilige Albertus van Leuven hervormd tot een van het bisdom Luik afhankelijke kapittelkerk.
Zij bestond uit 3 delen: drie beuken van vijf traveeën, van elkaar gescheiden door pijlers; een laag transept; een koor gevat tussen twee torens. Uit de 12de eeuw dateert nog de doopvont.
Zij bestond uit 3 delen: drie beuken van vijf traveeën, van elkaar gescheiden door pijlers; een laag transept; een koor gevat tussen twee torens. Uit de 12de eeuw dateert nog de doopvont.
Ingevolge een aanzienlijke schenking in 1221 vanhertog Hendrik I van Brabant konden belangrijke werken gerealiseerd worden. In het begin van de 13de eeuw werd het westerblok toegevoegd.
De kerk werd herhaalde malen verwoest en verbouwd. Gedeelten van het originele kerkgebouw werden bewaard tot in de 14e-15e eeuw. De middenbeuk dateert van de 2-de helft van de 15e eeuw. De huidige centrale toren werd omstreeks 1555 gebouwd. Na tegenspoed in de 16e en de 17e eeuw, werden delen van de romaanse kerk gotisch herbouwd. Op het einde van de 18e eeuw trof een nieuwe rampspoed het gebedshuis: de ontploffing van een Franse poederopslagplaats anno 1793 had in de stad namelijk een zeer grote schade tot gevolg. Vrijwel alle glas-in-loodramen van voor 1793 gingen door de luchtverplaatsing van deze explosie verloren. De Franse bezetter schafte in 1797 het kapittel af, maar liet de parochie voortbestaan.
Beiaard
Beiaard
In de kerktoren hangt de originele beiaard van de Antwerpse klokkengieter Willem Witlockx (1723). In zijn huidige versie is deze beiaard met zijn 54 klokken een van de grootste van het land. In juli en augustus kan men elke woensdagavond het klokkenspel komen beluisteren. Daarvoor werd in het Apostelenhof een luisterplaats ingericht.